REPORTÁŽ Z KODANĚ
29.6.2008 14:34
V pondělí 16. 6. 2008 jsme s Ivankou zahájily naší cestu. Letadlem je to do Kodaně nečekaně blízko, letěly jsme něco málo přes hodinu. Tady je pár fotografií z krásného přistávání.
První dva dny jsem se lehce připravovala na soutěž a okoukly jsme celé město. Prošly jsme obchůdky v centru, nesměla chybět Malá mořská víla a známý kodaňský přístav Nyhavn.
Celkem jsme uvítaly, že všichni v Dánsku mluví anglicky, protože jejich řeč je naprosot nesrozumitelná.
Co bylo zajímavé, že v noci byla tma až okolo půlnoci a ve 4 ráno už opět svítalo.
Ve středu byl na řade první barista meeting, kde jsem se dozvěděla potřebné informace.
Ve čtvrtek oficiálně začala soutěž. Nestačila jsem se divit, jak se úroveň soutěžící od Bernu ohromě zvedla. Všichni byli opravdu dobří! K mým favoritům rozhodně za tento den patřil Nový Zéland a řada dalších.
Ve vedlejší části pavilonu probíhala soutěž Coffee in good spirit. Káva a alkohol. Soutěžící musí během 8 minut připravit degustační porotě 2 irské kávy a 2 volné nápoje s kávou a alkoholem. Za Českou republiku soutěžil Martin Lukavský, který skončil na 20. místě.
Martin předvedl dobrý výkon, jeho Irskou kávu jsme mu schválili :-) a celou vypili.
V pátek soutěžil Zdeněk Smrčka v soutěži Latte art, který se umístil jako 25. V této soutěži servírujete degustační porotě 2 espressa macchiata, 2 cappuccina a 2 volné nápoje. Veškeré kávové nápoje na sobě musí mít obrázky.
Krásní medvídci jako volný nápoj.
Trénink na stánku u sirupů. Jejich prezentace byla impozantní :-)
Ve čtvrtek dorazila také další část českého týmu. Jarda, Zdeněk a David.
V sobotu ráno jsme měla hodinu trénink na kávovaru. Pomáhal mi Jarda a dohlížel na nás Nevin z Vescovi. Espresso teklo krásně a chutnalo ještě líp. Měla jsem trochu technické problémy s mlýnkem, který jsme si přivezla s sebou a rozhdola jsem se použít soutěžní, který byl k dispozici.
Trénovala jsem pěnu, která měla trochu jinou sílu. Kávovary LaMarzzoco byly víc než úžasné. Stříbrno bílo modré, nádherně osvícené třípákové. Každý měl zezadu ručně malované květinky z místní známě procelánky. Novinkou byl také teflonový povrch páry a teflonový vnitřek pák. Aby se pak vše lépe čistilo.
moji dva velcí pomocníci Ivanka a Jarda
nervy a únava před soutěží...
a už jdu na řadu...
příprava
espresso
porota a servírování cappuccina
degustace
volný nápoj a zdárný konec...
Bohužel problémy s mikrofonem mě trošku zdržely a nemohla jsem porotě prezentovat vše, co jsem chtěla. Ale hrozně moc ráda jsem se zúčastnila a zase to vše zažila. Skončila jsem na 42. místě z 53 účastníků.
a tohle je nervozní mistr světa před svým brilantním vystoupením. Musím říct, že káva v jeho podání byla jako koncert... Při přípravě volného nápoje se zbíhaly sliny snad úplně každému! Kombinace čokolády, panacotového dezertíku a espressa vypadala božsky.
můj kamarád z Francie Antony
a další velcí pomocníci
máma, bratr Ondra a Ivanka
na posoutěžní večeři
Poslední večer byla výborná baristická party :-) Ze všech spadla nervozita a náležitě se uvolnili. Dokonce jednomu dobrému známému uletělo druhý den letadlo...
No a tady jsme na cestě domůůů
A mooooc děkuju všem za pomoc!
Báře, Fillippovi a Nevinovi, panu Šimečkovi, mámě a Ondrovi, Ivance, Jardovi a Zdeňkovi. Všichni jste skvělý a bez vás bych tam nebyla.
Kdybyste si chtěli přčíst další článečky, můžete tady:
http://blog.labohemecafe.cz/2008/06/22/zive-z-kodane-sobota-216/
http://chillijulie.cz/mistr-kavy-petra-vesela.html
http://chillijulie.cz/mistrovstvi-sveta-baristu-v-kodani-2008-vysledky.html